top of page

Yapay Zeka Çiziyor

Ecem Nil Günaydın

Yakın zamanda GPT-3 olarak adlandırdığımız 175 milyar parametreye sahip bir yapay zeka modeli halkın hizmetine sunuldu. Neydi bu GPT-3 ? GPT-3, veri tabanındaki yazı dosyalarını işleyip bizler gibi şiir, yazı, makale ve hikaye bile yazabilen bir yapay zeka sürümü.

OpenAI, Doğal Dil İşleme alanında yaptığı devrimden sonra çalışmalarına farklı bir hız vermiş ve yazıyı da resme çevirebilen bir yapay zeka modelini yaratmıştı. Modelin adı DALL-E. DALL-E, İspanyol sanatçı Salvador Dali ve Wall-E’nin isimlerinin birleşmesiyle oluşan bir isimdir.

Bu isim projenin içeri hakkında bizlere bazı ipuçları veriyor. Zamanla diyebiliriz ki hiç çekilmemiş ya da hiç illüstre edilmemiş tasarımlar, bilgisayarlar tarafından tasarlanabilir haline gelecek. Bir sanatçı ya da grafik tasarımcı açısından bakacak olursak, daha önce hiç üretilmemiş bir eser, bir tasarımcı için ilham kaynağı olabilir hale gelecek. Her şey hoş fakat bu yapay zeka modeli grafikerleri mesleklerinden alıkoyabilir mi?


Bu yapay zekanın hayatımıza hemen dahil olabileceği şu an söz konusu değil ama demeliyiz ki entegre olması durumunda bizlerin de DALL-E’ye entregre olması gerekebilir. Buradan şu sonucu çıkartabiliriz ki DALL-E hayatımıza entegre olabilir ve bu entegrasyon her yeni teknoloji gibi bizlere yeni meslekleri de beraberinde getirebilir.


Düşünülen ya da verilen ifadeleri resimleyen bu yapay zekânın kontrol ederek bir veya birden çok nesnenin resmini çizebilir. Perspektif ve 3 boyutlu görselleştirmelerle resimlere gerçeklik katabilir ve sanat alanında illüstrasyon çalışmaları ile çizimlere farklı bir boyut kazandırabilir...

OpenAI’nin sitesini ziyaret etmek ve daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki linkte ulaşabilirsiniz.


143 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page