top of page

Seksenlerin Asansör Müziği Geri Geldi : Vaporwave

Ecem Nil Günaydın


Retro severlere müjde! Geçmişi geleceğe misafir eden tür ; sevgili Vaporwave ile tanışın...


Başka gezegenlerden gelen bir müzik sanki, bize bir o kadar yakın ama bir o kadar da uzak bir tını. Geçmişi anımsatan bir esintisi var bu müzik türünün. Retro ile teknolojinin kardeşliğinden açığa çıkan muhteşem bir iş birliği...

Vaporwave dediğimiz şey aslında çok uzak kaldığımız bir kavram değil. Seksenlerin asansör müziğinin ve de popüler disko şarkılarının yavaşlatılmış, kesilip biçilmiş döngü haline getirilmiş dijital birer kopyasıdır. Bu birleşimler, bir zamanların popüler uygulaması Tumblr ile birleşerek albüm kapaklarından tutun görsel sanatlara kadar birçok yerde önümüze çıkmaya başlamıştı bile.

Modern tekno müziğe gelen bu yeni soluk; ilk olarak çarpık , melankolik hisli melodileriyle hayatımıza giriş yaptı. Hali hazırda aşina olduğumuz deneysel elektronik müzikten ayrılarak kendi başına bir çığır haline gelişi, Oneohtrix Point Never ile de bilinen Daniel Lopatin’in 2010 yılında Chuck Person’s sahne adı altında Eccojams vol. 1 albümünü çıkarmasıyla damga vurmuştu. Merak edenler için de şuraya iliştirelim.

Bu albümün çıkışı ile beraber Vaporwave büyük bir ivme kazanarak alt - kültürün odak noktası oldu. Sadece amatör müzisyenler tarafından yaygın olduğu düşünülsede, dünyaca ünlü birçok sanatçısı da Vaporwave’in tekniklerini halihazırda kullanmaya devam ediyor. Travis scott, Young Thug, Justin Bieber, Kanye West ve Drake gibi pek çok sanatçının şarkılarında lo-fi öğelere ve sample’ların yeniden ele alınması yoluyla yeni bir şarkının üretimi yöntemine rastlamak mümkün.

Vaporwave akımına sadece müziklerde rastlamıyoruz aynı zamanda The Simpsons dizisi bunun bir alt dalı haline bile gelmiş , simpsonswave olarak bile anılmıştı.


Ek olarak bu naçizane akıma Tom And Jerry, The Pink Panthere, Sponge Bob gibi çizgi filmlerde de rastlamak mümkün.

Bu geçmişten çıkagelen kültürün, geçmiş nesillerin birer kahramanı olarak görebiliriz. Öyle ki tüketim çağında yaşıyor, eşyalar bir kenara insanları bile hızlıca tüketiyoruz. Vaporwave ise eskide olana sahip çıkmaya kararlı. Onu tüketmeyi değil gözetmeyi kendine amaç edinmiş bir kültür. Bize de onu size anlatmak düşer...



201 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page