top of page

Hadi Herkes Yeşil Odaya Toplansın ! Spotify Greenroom

Ecem Nil Günaydın

Spotify kullanıcılarına yepyeni bir özellik sunuyor. Spotify’ın Clubhouse uygulamasından esinlenerek tasarladığı sesli sohbet imkanı sayesinde kullanıcılar eş zamanlı olarak aynı şeyi dinleyebilecek.


Biliyoruz ki yayınlandığı ilk dönemlerde bile dünya çapında büyük ses uyandıran ve insanları kısa sürede etkisi altına almayı başaran sesli sohbet uygulaması Clubhouse, diğer sosyal medya platformlarını da kendine benzetmeyi başardı. Uygulamanın dünya çapında ilgi görmesinin hemen ardından Facebook'tan Twitter'a kadar tüm sosyal ağlar, Clubhouse benzeri özellikler geliştirmek için kolları sıvadılar. Şimdi bir uygulama daha furyaya dahil oldu , Clubhouse benzeri özelliğini kullanıcıların hizmetine sundu.

Biliyorsunuz ki bu tarz sosyal mecralarda içerik üretebilir , gelir elde edebilir hatta kariyer bile yapabilirsiniz. Spotify da gelecekte Greenroom'un yeni kullanıcılarını çekmek için büyük bir itici güç olan para kazanmayı da içereceğini ima etti. Ancak şirket henüz bu girişim hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.


Clubhouse ‘da zamanında bir balon gibi şişerek büyümüştü fakat şimdilerde ilk zamanlarındaki gibi adını duymuyoruz. Ee sonuçta her uygulamanın bir tüketim ömrü oluyor. Peki sizce Greenroom’da Clubhouse kadar yankı uyandırabilecek mi ya da Clubhouse ‘ un aksine uzun yıllar dillerde kalmayı başarabilecek mi ?

Clubhouse başta sadece ios destekli aygıtlardan giriş yapılabilen bir uygulamaydı hatırlarsınız ki fakat gelin görün ki Spotify Greenroom hem ios hem android cihazları destekleyerek şimdiden onun önüne geçmiş bulunmakta.

Bir o kadar benzer ve bir o kadar farklı...

Greenroom'un Clubhouse ile ilgili en bariz farkı, ılımlılık alanındadır, çünkü bu uygulama oldukça fazla eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Ses odalarında yayınlanan tüm içerikler kayda alınacak ve Spotify'ın sunucularında tutulacaktır, bu nedenle bir kullanıcı bir içeriği rahatsız edici veya platformun kurallarına aykırı olarak bildirirse, moderatörler karar vermek için kayda başvurabilir ve gidişata müdahale edebilirler.

Clubhouse bunun aksine olağan rahatsız edici olaylarla başa çıkabilmek için odalarının canlı yayındayken geçici olarak kaydedildiğini, bu da moderasyon söz konusu olduğunda daha az etki alanı anlamına geldiğini savunuyor. Bu da kullanıcılarda oluşturduğu imajı zedelemeye yetmişti bile.


Clubhouse'un Android'e geç gelmesi, Twitter ve Facebook'ta canlı ses hizmetlerinin zayıf alımı ve Stereo gibi alternatiflerin çok az etki alanı , Greenroom'un beslenebileceği bir panorama bıraktı. İçeriklerini canlı yayınlamak isteyen tüm podcast severler için de evrensel bir seçenek olacak mı dersiniz?




197 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page