top of page

Gel Arkadaş, 2,9 Milyon Dolara Tweet Satılıyor!

İnci Damla Güneşliler

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ilk tweet’ini 2,9 milyon dolara sattı!

Banksy kendi sanat eserini yaktığı videoyu 382 bin dolara sattı!

İnternet dünyasının sevimli kedisi NyanCat gif’i 590 bin dolara satıldı…

Nasıl yani?

Dijital içeriklerin sahiplenilmesi hepimiz için çok yeni ve algılanması biraz karmaşık bir durum. Biz de bu dallı budaklı konuyu biraz sadeleştirip sizlerle paylaşalım istedik. Öncesinde bazı kavramları çözümleyerek başlayalım.


Dijital Koleksiyonculuk

Aslında Digital Collectables kavramı blockchain teknolojisi ile beraber 2015 yılından beri hayatımızda. ‘Cyrptokitties’ ile hayatımıza giriş yaptı ve potansiyeli ölçülmeye başlandı. Peki, herhangi bir içeriğe sağ tıklayıp bilgisayarımıza kaydedebilirken, bir ekran görüntüsü ile telefonumuzun galerisine atabilecekken neden insanlar milyon dolarlar verip bunları satın alıyor? Uzmanlar bunu sahip olma psikolojisi ve koleksiyon tutkusu ile açıklıyorlar. Van Gogh’un Yıldızlı Gece tablosunun çıktısını alıp duvara astığınızda nasıl ki o esere sahip olmuyorsak bunu da benzer bir hisle açıklayabiliriz aslında. Bir de maddiyat var tabii ki işin içinde. O da bizi bir sonraki kavrama götürüyor:

NFT (Non Fungable Token)

Son dönemde kripto dünyasının gözbebeği haline gelen NFT’ler dijital koleksiyon parçalarını değerlemek için kullanılıyor. Peki NFT’yi diğer coin ya da token’lardan farklılaştıran nedir? Eşsiz oluşları! Takas edilemeyen, değiştirilemeyen, birbirlerinin yerine kullanılamayan token’lardan bahsediyoruz. Sanat eseri gibi mi yani? Evet! Durum bu noktada çözülüyor aslında. Şöyle ki; eser sahibi NFT ile eserini fiyatlıyor, eşsiz bir kod atıyor ve o fiyata satışa çıkartıyor. Satın alan kişi de belirtilen NFT kodu ile beraber o eseri satın alıyor. Yani sadece esere değil o esere atfedilen NFTnin de sahibi oluyor. NFT ile ilgili daha detaylı bilgi alayım diyenler için eksiseyler.com’daki yazıyı inceleyiniz: https://seyler.eksisozluk.com/son-gunlerde-kripto-dunyasinda-firtinalar-estiren-nft-nedir

Dijital Sanat

NFT karşılığı satılan içerikleri ‘sanat’ başlığı ile kısıtlamak tam olarak doğru olmasa da, şimdilik üreticiler tarafından oluşturulan içerikler olduğu için bu kapsamda değerlendiriliyor. TIME, geçtiğimiz hafta, müzayede için 3 Özel Sürüm NFT dergi kapağı çıkardı. Bazıları bunun da diğer bir çok fenomen gibi bir balon olduğu ve zamanla kaybolacağı görüşünde. Ancak bu balon patlayana kadar YouTube videoları, jpeg ya da gif formatındaki görseller, ses kayıtları ve daha bir çok içerik milyonlarca dolara satılmaya devam ediyor.

Bakalım daha neler göreceğiz, insanların nasıl dertleri var di mi? Evet.

153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page