top of page

Düşünmenin Altı Rengi: Şapka Düşünme Tekniği

Ecem Nil Günaydın

Düşüncene renk verebileceğini biliyor muydun?

Bizi biz yapan en önemli unsurun başında düşünme yetimiz geliyor. Benliğimizin en önemli parçası olabilecek bu beceriyi iyi kullanmak gerekiyor haliyle. 1986 yılında Edward De Bono tarafından geliştirilen bu model düşünme yelpazemizi bir hayli renklendiriyor. Her şapka, belirli bir konuda farklı bir merceği veya bakış açısını gözler önüne seriyor.

Harry Potter‘ da ki seçmen şapkaya benzetebileceğimiz bu düşünme modeli sayesinde grup çalışmalarında veya bireysel çalışmalarımızda, farklı şapkalara göre düşünerek daha verimli ve çeşitli sonuçlar elde edebiliriz. Tek fark, şapka sizi değil siz şapkayı seçiyorsunuz. Her bir şapka, üzerinde düşündüğümüz şeye farklı bir bakış açısı kazanmamızı amaçlıyor. Peki bu şapkalar ne anlama geliyor onlara bakalım.


  • Beyaz Şapka: Beyaz renkle ilişkilendirilenler genelde sakin ve saf duygulara benzer, bu renk düşünme tekniği ise gerçeklere ve uygulanabilirliğe vurgu yaparak analitik, nesnel düşünmeye odaklanır.

  • Kırmızı Şapka: Kırmızı rengi genellikle öfke ve arzuyla ilişkilendiririz ve bu nedenle bu şapka duygusal düşünceyi, öznel duyguları, algıyı ve görüşü temsil ediyor.

  • Siyah Şapka: Siyah renk, basmakalıp olarak kıyamet ve karamsarlık ile bağlantılıdır ve bu nedenle bu şapka, eleştirel, şüpheci, risklere odaklanan ve sorunları tanımlayan bir düşünme türünü oluşturur.

  • Sarı Şapka: Genellikle güneş ışığını ve mutluluğu simgeleyen sarı şapka, iyimser, spekülatif, en iyi senaryoları düşünmekle ilgilenir.

  • Mavi Şapka: Mavi, aynı zamanda gökyüzünün rengi ve yukarıda olması onu yapılandırılmış bir düşünme duygusu, duruma, büyük resme ve üst düzey bir genel bakış açısına yönlendirir.

  • Yeşil Şapka: Tabiatın rengiyle ilişkilendirilen yeşil şapka, yaratıcı, çağrışımsal düşünme, yeni fikirler, beyin fırtınası, kullanıma olanak sağlar.

Neden önemli?

Sanmayın ki her kişiye bir şapka düşüyor. Hepimize yetecek kadar şapka var dostlar! Düşünme sürecinizde şapkalarınızı değiştirebilir kendinize yeni bir yelpaze yaratabilirsiniz. Bu tekniği kullanılarak alınan kararlar daha esnek ve bütünsel bir bakış açısına dayalı olabilir, bu da karar almadan önce tuzaklardan ve havada kalmış düşünce balonlarından kaçınmanıza olanak tanır.Ee haliyle farklı süreçler farklı sıralamalar oluşturabiliyor. Şunun da altını çizmek gerekiyor ki rekabetçi ve küresel pazar içerisinde ayakta kalmanın en önemli koşullarından biri yeni şeyler ortaya koyabilmektir. Yaratıcı bir federasyon ortaya koymak için çevreden ve fikirlerden beslenmek gereklidir. Gelişen yaratıcılık sayesinde markalara / müşterilere sunulan hizmetin değerini arttırır. Günümüzde marka ve müşteri odaklı strateji geliştirebilenler sektör içerisinde tutunabilecektir.

“Geleceğe doğru ilerlemenin yolu sadece önüne bakmak değil , etrafa bakmaktır” - John Seely Brown

Nerelerde etkin ve yetkin ?

  • Liderlik gelişimi

  • Ekip Verimliliği, Uyum ve İletişim

  • Yaratıcı ve yenilikçi düşünce

  • Toplantı liderliği ve karar verme

  • Ürün ve Süreç İyileştirme ve Proje Yönetimi

  • Eleştirel, Analitik Düşünme ve Problem Çözme

  • Organizasyonel Değişim/Performans

Yüksek Performanslı Düşünme ve Eylemin gerekli olduğu her yerde bu şapkaları kullanabilirsiniz...





130 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page