top of page

Dijital Sağlık: Teknoloji Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Güncelleme tarihi: 7 Tem 2021

Selin Köken


Sağlık; yüzyıllar boyunca toplumun temelini oluşturmaktadır. Covid- 19 Pandemisi ile birlikte bunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çoğu sektör gibi sağlık sektörü de dijitale dönüş yaptı. Online gerçekleştirilen muayeneler, seanslar, hasta takipleri elimizdeki teknolojik cihazlar sayesinde yapıldı. Öyle ki nabız, tansiyon, kan satürasyonu vb. birçok işlemi cebimizdeki akıllı telefondan ya da kolumuzda bizi sürekli takip eden saatten öğrendik. Öyle ki adım atmanız gerektiğini, nefes almanız gerektiğini, günlük aktivitelerinizi kolumuzda saat takip etmekte artık. Size ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini, ilaç takibinizi, sağlık parametrelerinin takibini yapmak artık mümkün. Artık herkes kendisinin doktoru olmuş durumda... Bu durum öncellikle hasta açısından çok güzel bir gelişme aynı zamanda doktorların ve sağlık çalışanlarının işini kolaylaştırmaktadır.

Robot Sayesinde İnsan Gücüne Olan İhtiyaç Azalıyor mu?

Küreselleşme ile dünyada devrim niteliğinde gelişmeler olmuştur. Birçok alanda artan robotlar sayesinde insan gücüne ihtiyaç kalmamıştır. Ameliyatları, bir cerrahın uzaktan kumanda ile yapması hayalini önceden duysaydık eminim hepimiz gülerdik. 21. yy. bu tamamen değişmiş ve farklı bir döneme evrilmiştir. Günümüzde birçok sektör bu döngüyü yakinen takip etmekte ve uygulamaya geçirmektedir. Diğer yandan insan gücüne ihtiyaç azalıyor mu sorusu herkesi endişelendiren bir konu haline geliyor. Türkiye’de 2015 yılında toplam 1.705 adet yeni robot, endüstri alanında kullanılmaya başlanmıştır. Endüstriyel üretimde robotlardan yararlanan ülkelerin sıralamasına bakıldığında, 2015 yılı sonunda 7.900’e yakın üretim robotuna sahip olan Türkiye, yeni teknolojiye sahip robot üretiminde 17’nci, toplam robot sayısında ise 22’nci sırada bulunmaktadır. Raporda yer alan verilere göre Türkiye’de endüstriyel robotların %35’i otomotiv sektöründe, %23’ü metal sanayide, %15’i plastik ve kimya sanayinde kullanılırken; geri kalan %27’si ise aralarında tarım sektörünün de bulunduğu 30 dolayında farklı sektörde kullanılmaktadır (IFR, 2016b).

E- Nabız Sistemi Nasıl İşliyor?

E- Nabız sağlık kuruluşlarından toplanan tüm verileri bir çatı altında toplamaya yardımcı oluyor. Acil durumlarda, hasta takiplerinde, verilerin korunmasında, hasta mahremiyetine özen göstererek mükemmel bir hizmet sunuyor. Sizin verdiğiniz yetki çerçevesinde hekimlerin verilerinizi gördüğü, hasta takiplerinin başarıyla yapıldığı, süreçleri hızlandıran sağlık bilişim alt yapısıdır.

E-Nabız’a Nasıl Giriş Yaparım?

E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

https://enabiz.gov.tr


140 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page