top of page

Neymiş Bu UX - UI Design ?

Güncelleme tarihi: 28 Eki 2021

Ecem Nil Günaydın

En kısa tanımı ile UX , bir insan ile sistem arasında tercümanlık yapmaktır. Sistem ile kullanıcı arasında bir köprü kurmayı sağlayan UX, kullanıcının sistematik deneyimini denetleyen dijitalimizdir. Bu sayede tüketicilerin tam anlamıyla neye ihtiyaç duyduğunu saptar.

UX ürünle ilgili detaylı araştırmaların yapıldığı, ürünün ara yüzünün tasarlandığı ve tasarıma sadece estetik açıdan değil basitlik ve tüketicinin kullanım kolaylığı açısından incelendiği bir işlevselliğe sahiptir. Aynı zamanda ürünün test edildiği ve kullanıcının ürünle ilgili neler hissettiğinin anlamaya çalışıldığı bir süreç olarak ele alınabilir.

Deneyimi gün yüzüne çıkarmak için çeşitli zihin haritalama programları kullanılmaktadır. MindManager, SmartDraw, InVision, MockPlus, UserTesting Microsoft Visio, Axure RP, Flinto, Trello, Time Doctor, Sketch, AppCooker, Optimizely ve Fotojet gibi programlar kullanılır. UX tasarımcılar için piyasada bunlara benzer daha birçok program bulunmaktadır.

UX herhangi bir şey değildir , örneğin arabamızın içerisindeki radyo , oturduğumuz sandalye, kullandığımız telefon vb. birçok şey olabilir. Bu ürünlerin kullanıcılar için en konforlu şekilde sunulmasını sağlayan bir meslek dalı olarak adlandırılabilir.


UX DİJİTAL BİR REKLAM DEĞİLDİR!

UX bilinenin aksine sadece belli bir dijital mecraya hitap etmez. Dijital olan her şeyin içerisinde kanıksanmış bir hizmet seti olduğu düşünülür fakat kullanıcı deneyimi bu hizmetin tamamına erişebilen ama bir alanına odaklı problem çözme tekniğidir.

Türkiye’de bu konuyu tamamen kapsayacak formal bir lisans/yüksek lisans eğitimi ne yazık ki bulunmuyor. Bu alandaki insan kaynağı ihtiyacına cevap verilmesi adına farklı eğitim alanlarından gelen kişilerin, özellikle de tasarım alanında eğitim almış̧ kişilerin bu kariyer yoluna dahil olduğu gözlenmekte. Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı (UX Designer) pozisyonu çok genel bir tanımlama yapmak için kullanılıyor, bu pozisyonun içinde birden fazla rolü barındırmakta ve bu rollerin başında Kullanıcı Deneyimi Araştırmacısı (UX Researcher) gelmektedir. Kullanıcı Deneyimi Araştırmacısı soru sorar, dinler, empati kurar, veri parçacıklarını birleştirir ve ürünün mevcut/gelecek hedef kitlesinin motivasyonlarını, bariyerlerini ve ihtiyaçlarını anlar.



293 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page