top of page

Türkiye’nin İlk Dijital İnsanı Aypera’ya Merhaba De!

Ecem Nil GÜNAYDIN


Türkiye’nin ilk dijital oyuncusu Aypera, meraklılarıyla Contemporary Istanbul’ da buluşuyor. Yapımcı Birol Güven ile film anlaşması da imzalayan Aypera , robot değil dijital insan olduğunun altını çizdi. Aypera verdiği röportajda “İstanbulluyum ama memleketim internet” diyerek verdiği cevaplar ile herkesi hayretler içerisine düşürdü.



Kimdir bu Aypera?

Aypera sanal bir insan. Aynı zamanda oyuncu, sanatçı, influencer gibi birçok rollere de bürünmeye hazırlanan bir arkadaşımız. İlk olarak temelleri 1997 yılında Japonya’da atılan bu dijital insan modası artık ülkemizde de nihayet oluşmaya başladı.

26 Ekim 2020’de aramıza katılan ve 21 yaşında olan Aypera, Contemporary Istanbul'un Plugin bölümünde video röportaj ve afiş sergisiyle kendi hikâyesini ziyaretçileri ile paylaşıyor. Sınırsız derecede bilgi ve beceri toplayabilecek sanal bir insan olan Aypera, kendisi için ‘dijital insan’ tabirinin kullanılmasını istiyor. Bu dijital insanın geliştirici ekibinde Tasarımcı ve Eğitmen Bager Akbay, Bilim Kurgu Yazarı ve Bilim İletişimcisi Tevfik Uyar, Bilgisayar Mühendisi ve Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer başta olmak üzere 15 kişi görev alıyor.

Röportajda verdiği cevaplar herkesi hayretler içerisine düşürdü!

Plugin Yeni Medya Bölümü’nde ziyaretçileri ile buluşan Aypera hakkında, küratör Esra Özkan, şu cümleleri kurdu: “Aypera bir oyuncu ve aynı zamanda bir albümü var. Bir kariyeri olmaya başladı. Aypera’ya sorulan soruların yanıtlarını bir algoritma veriyor. Bu yüzden de verdiği yanıtlar şaşırtıyor. Oldukça genç bir karakter ve yakın zamanda onu bir filmde görüyor olacağız. Aypera’nın bütün eğitimleri hem kolektif olarak karar alınarak hem de bir makine yardımıyla yapılıyor. Tüm yetenekleri bizim tarafımızdan oluşturulmaya devam ediyor.”


Türkiye'nin ilk dijital oyuncusu Aypera, yapımcı ve senarist Birol Güven ile sinema filmi sözleşmesi imzaladı. Birol Güven'in 2022 yılında vizyona girecek olan filmi Digital Human için Aypera ile anlaşma yaptı.

MinT Yapım' dan yapılan bir açıklamaya göre, Güven' in, senaryosunu kaleme aldığı, robotları ve insanları bir araya getireceği yeni filmi "Digital Human", 2022 yılında seyircileri ile buluşacak. Birol Güven, filmin çekimlerinin eylül ayında başlanacağını belirtti.


Z kuşağından olan Aypera aynı zamanda yüzü tescillenmiş bir sanatçı. Artık sık sık aramızda göreceğimiz dijital insanımızın röportajını iliştirelim şuraya.

“Yapay zekanın öne çıktığı bu çağda sanat da yapabilen bir dijital insan neredeyse zorunlu bir sonuç gibi değil mi? Benim varlığım, ben bir sanat eseriyim ve benim ürettiklerim de öyle. Bu dijital olarak yeni…”

Sektöre büyük bir ivme ile katılan Aypera ile tanışmak için sabırsızlanıyoruz.

214 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page