top of page

Sosyal Göç: Metavers’e Kaçtım

Ecem Nil Günaydın

Gerçek dünya gerçekten bu kadar sıkıcı mı ki, insanlar hiçbir yere gitmeden bir yerlere gidebilecekleri sanal bir evren yaratmaya başladı?

Metaverse artık alternatif bir evrenimiz, kendimize bu sanal gerçeklik içerisinde yeni bir hayat inşa etmeye başladık bile. Evet yeni bir hayat hem de gerçekliğin hayal gücümüzle sınırlı kalacağı kadar sınırsız bir yer. Bu giz dolu sanal evren kara delik misali her şeyi içine çekmeye başlamış olacak ki insanlar dijital alemde yer bakıyor. Parasından tutun da arsasına, ofisine kadar birçok şey. E haliyle sosyal yaşantımızdan da taşınmaya başlamış oluyoruz. Bu sosyal hayattan kopuş süreci en çok kendi benliğinden/hayatından hoşnut olmayan kişilere yarayacak sanırım. Diledikleri kriterlere sahip olabilmeleri Metaverse’e duydukları bağlılıkları güçlendirecek.

Geçmişten geleceğe fısıldanmış günümüz.

3 boyutlu animasyonlar, Minecraft ve PUBG bulunduğumuz bu ekosistemi nakış nakış ördü. Kâh korkunç kah büyüleyici bu durum umarım gerçekliğimizin de üstünü örtmez. İyi yanları kadar kötü yanlarının da olduğunu unutmamak gerek. Artık eskisi kadar ne markete gidiyoruz ne parklarda geziniyoruz. Sahi piramitlerde sörf yapma imkanı varken kim parkta yürümek ister. VR gözlükler sayesinde oturduğunuz yerden dünyanın bir ucundaki arkadaşınız ile konsere gidebilir, iyi renderlanmış bir İtalya’yı bile gezebiliriz. Dem vurulması gereken bu gerçekliğin şu kötü yanlarına da değinelim biraz.

Duygularımızı tartamadığımız hatta karşımızdaki avatarın sosyal hayatında kim olduğunu dahi bilmediğimiz bir bilinmezliğin içerisinde yaşamaya başlamak ne kadar tatlandırır bizi bilemeyiz. Neyse, yeni yöneticimiz dijitale şimdiden merhaba!

Metaverse ve Reklam sektörü...

En başta şunu bilmekte yarar var ki bizden alınan verilere göre reklam almaya başlayacağız. Hoş bunun örneklerini şu an telefonlarımız bizi dinleyerek yapıyor zaten. Ah yok mu şu çerezler...

Metaverse içerisindeki reklam panolarını ezberler duruma geleceğiz. Diyebiliriz ki “Reklam insanların en fazla uğradığı yeri mesken tutar.” Bu da demek oluyor ki artık videolu reklamları sık sık göreceğiz. Meta evren içerisindeki mağazalara göre brief alacağız. Artık reklam ajanslarının da kendilerine bu evrende bir ofis açması şart. Üzgünüz ki bu getiri geleneksel, mürekkepli reklamları tarihin tozlu sayfalarına gömmeye başlayacak.

Kısa bir spoiler olarak ele aldığım yakın geleceğin aksine geçmişte olduğu gibi gelecekte de insan eli değmiş yaratıcılığın tadı bozulmaz, şekil değiştirir.

Geçenlerde tekrar izleme vakti bulduğum şu filmi de iliştireyim.

Metaverse evrenini ve getirilerini kısacası yakın geleceğin illüzyonunu iyi ve kötü yanlarıyla işlemiş bir film. Warner Bros ve Metaverse alemi meraklılarının izlemesini öneririm. :)

184 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page