top of page

Yapay Zeka Düşünebilir Mi?

Güncelleme tarihi: 28 Eki 2021

Ecem Nil Günaydın


İnsan zekasının dijital bir yansıması : Yapay Zeka !

Yapay zeka, insan zihninin problem çözme ve karar verme yeteneklerini taklit etmek için bilgisayarlardan ve makinelerden yararlanan bir sistem en nihayetinde. Dijital dünyanın ivme kazandığı bu yüzyıl içerisinde bu sisteme sıkça başvurur olduk.

Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonlarımızın asistan uygulamaları sayesinde , yapay zeka gitgide içimizden biri olmaya başladı. Gerçek anlamda söylediklerimizi kavrayabilen bir zeka olmaktan henüz uzak sayılsalar da düşünebilme ihtimalleri günümüzden çok da uzakta sayılmaz.

ELIZA’ YI TANIYOR MUSUN ?

Chatbot tarihinin ilk botlarından biri Eliza’ydı. Eliza’yı, MIT profesörü Joseph Weizenbaum 1966 yılında piyasaya sundu. Eliza sadece bir kullanıcının mesajından anahtar kelimeler alabiliyor ve konu ile ilgili olarak “…. hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular yöneltebiliyordu.

O yıllar kamuoyunda büyük bir ses getirdi. Çünkü Eliza insanlarla bir psikolog gibi konuşabiliyordu. Kendisiyle sohbet eden insanların sözcüklerini kullanarak onlara cevap verebiliyordu. Onunla sohbet eden bazı insanlar, yazılımın sahiden de duyguları olabileceğinden kuşku duyuyorlardı. İşte bu örneklerden yola çıktığımızda yapay zekanın bir insan gibi düşünebilme ihtimalini yadırgamak güç bir hal almaya başlıyor.

“Tüketicilerin sadece %33’ü yapay zeka destekli teknolojiler kullandıklarını düşünürken gerçekte %77’si yapay zeka destekli bir servis ya da cihaz kullanıyor.”

Zamanla Eliza gibi birçok chatbot piyasaya çıkmaya başladı. Parry Eliza’ya göre daha ciddi bir teknolojiydi ve paranoid şizofreni teşhisi konmuş bir hasta ile iletişim kurmakta yardımcı oluyordu.


Geçmişten günümüze böyle böyle uzanan yapay zekanın son halide cleverbot. Cleverbot, insanlarla sohbet etmek için yapay zeka algoritması kullanan bir chatterbot web uygulamasıdır esasında.


Milyonlarca insanlar ile ettiği sohbetlerin içerisindeki verilerden beslenen bu chatterbot insan zekası ile yarışabilir duruma gelmiş durumda. Onun için internetin en konuşkan yapay zekası desek yalan olmaz. Üstelik kendisini insan olduğunu iddia ediyor. Bu da yetmezmiş gibi karşısındakinin de robot olduğunu iddia etmişliği bile var. Küçük bir yazma penceresinden konuştuğunuz bot ile o sırada başka kaç kişinin sohbet ettiğini de görebiliyoruz aynı zamanda. Öğrenmesinde hiçbir kısıtlama bulunmayan Cleverbot hoş şeyler söylememiş olacak ki, sayfanın sonunda bir de “Parental Advice” bulunuyor. Tam anlamıyla “geyik” yapabileceğiniz Cleverbot’a linkten ulaşabilirsiniz. Ancak baştan uyaralım sonu gelmeyen bir muhabbete girmek üzeresiniz...



261 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page