top of page

Silikon Vadisinin Yeni Gözdesi: Clubhouse


Geçtiğimiz sene bu dönemlerde dijital dünyanın yeni bombasının yakında çıkacak basit bir sesli sohbet uygulaması olacağı söylenseydi bunu pek az kişi ciddiye alırdı. Öte yandan yine geçen sene bu dönemlerde önümüzdeki koskoca yılın önemli bir kısmını evlerimizde yalnız geçirmek zorunda kalacağımız söylenseydi de pek çoğumuz bunu biraz abartılı bulurdu. Hızlıca ileriye sararsak, 2021 şubatında, bir yaşına basmak üzere olan bu sesli sohbet uygulamasının değeri bir milyar doları geçti, ve biz hala evlerimizde yalnızız.

Gelin, birkaç alt başlıkta Silikon Vadisi’nin yeni gözdesi Clubhouse’a; geçmişine, bugününe ve geleceğine bir bakalım.

Küçük Bir Pandemi Yatırımı

2020 mayısında, Silikon Vadisi’nin ağır toplarından Marc Andreessen, ülkesinin pandemi süreci karşısındaki tutumundan yakınan, “Zaman Üretme Zamanı” başlıklı bir yazı yayınladı, ve fazla rahat davrandıklarından dem vurarak Amerikan rüyasını yeniden canlandırmak için daha çok üretim ve yatırım yapılması gerektiğine değindi. Yazısında hastanelerden girip süpersonik uçaklardan çıktıktan kısa bir süre sonra da, yeni piyasaya çıkmış olan küçük bir sesli sohbet uygulamasına 12 milyon dolar yatırım yaptı.

İsmi Clubhouse olan, karantina dönemlerinde risk sermayedarlarının evlerinden birbirleriyle fikir alışverişi yapmak için kullandığı bir platform olarak kariyerine başlayan, kısa zamanda ünlülerin tweet’leri ve daha geniş kitlelerin katılımıyla popülerliği artan bu uygulama, bugün astrofizikten toplumsal cinsiyet meselelerine, teknolojiden sanata her konuda ufuk açan diyalogların hayata geçtiği uçsuz bucaksız bir platform haline geldi, ve acaba sosyal medyanın yeni dalgası ses mi sorusunu gündeme getirmeyi başardı.

Elon Musk Dokunuşu…

Uygulama, 2021 ocak ayında bu gidişle her yazımızda en azından bir kere bahsedeceğimiz Elon Musk’ın Good Time Club röportajının üzerine bir popülerlik patlaması yaşadı. Musk, geçtiğimiz haftalarda da Kanye West ile Clubhouse yapmaya karar verdiklerini duyurdu. Sonra bununla da yetinmedi ve gezegendeki Kanye West’ten daha ilginç tek insan olan Vladimir Putin’i uygulama üzerinde bir sohbete çağırdı. Kremlin, Clubhouse’un ne olduğunu büyük ihtimalle bunun üzerine öğrenen Putin’in tartışma davetini “ilginç bulduğunu” açıklayarak gerekli cevabı verdi.

Ne Yapabilirsiniz? Ne Yapamazsınız?

Uygulamanın kısa ama etkileyici tarihini geride bıraktık. Devam etmeden önce, burada neler yapıp neler yapamayacağınızı bir hatırlatalım.

Clubhouse’da yapabilecekleriniz:

· Bir oda kurup istediğiniz konuda konuşmak,

· Dilediğiniz odaya katılıp konuşmaları dinlemek,

· (Eğer izin verilirse) başka odalardaki sohbetlere konuşmacı olarak katkıda bulunmak.

Clubhouse’da yapamayacaklarınız:

· Görüntülü konuşmak,

· Resim alma/göndermek,

· Millete DM göndermek…

Fikir çok basit olsa da; sunduğu içerik çeşitliliği -birlikte ders çalışma programlarından tiyatro okumalarına, terapi seanslarından DJ gecelerine ve talk show programlarına kadar aklınıza gelebilecek her şey- ve kimseyi kamerada ne kadar çirkin göründüğü konusunda endişelenmek zorunda bırakmayışı, uygulamayı şu dönemde oldukça çekici kılıyor.

Bir Arkadaşa Bakıp Çıkacaktık?

Clubhouse’un “davetiye” ile üye aldığını herkes biliyor. Davetiye kelimesini tırnak içine aldık çünkü uygulamayı kullanan hemen herkesin de doğrulayacağı gibi kayıt olup bekleme listesine girdiğinizde tüm arkadaşlarınıza bildirim gidiyor, ve eninde sonunda biri sizi uygulamaya kabul ediyor. Başka bir deyişle uygulamanın asıl kısıtlaması şu an için yalnızca Apple kullanıcılarına açık olması.

Influencer’lar? Tabii ki…

YouTube’dan LinkedIn’e ve TikTok’a kadar neredeyse her popüler dijital platformun kendi yıldızları var. Clubhouse da geri kalacak gibi görünmüyor. Aralık ayında 50’ye yakın influencer ile birlikte “Creator Pilot Program”ını test etmeye başlayan uygulama, influencer’lara standart kullanıcılarda olmayan belli başlı araçları test etme imkânı verdi. Şu an emekleme aşamasında olsa da, yakın gelecekte bu alanda da heyecan verici gelişmeler olacak gibi…

Android Versiyonu Yolda… (Taklitlerden Kaçının)

Geçtiğimiz ay yapılan duyuruda, Clubhouse’un Android versiyonunun “yakında” çıkacağı belirtilmişti. Yine de uygulamanın asıl bekleme listesi kitlesini oluşturan Android kullanıcıları, yüksek ihtimalle en azından nisana kadar beklemek zorunda kalacaklar gibi görünüyor. Bu arada Google Play’de “Clubhouse” terimini arattığınızda karşınıza asıl uygulamayla alakası olmayan birden fazla alternatif çıkabilir- bunlara dikkat!

Bir Başarı Ölçütü Olarak Çin’de Yasaklanmak…

Clubhouse’da her konuyu konuşabilirsiniz. Ama her ülkede her konuyu konuşamazsınız. Vatandaşların Uygur Türkleri ile bir araya gelip ülkedeki Müslüman toplama kampları üzerine tartışabildiği bir platformun Çin’de ne kadar süre online kalması bekleniyordu bilinmez, ama korkulan oldu ve Çin’de Clubhouse’un fişi -büyük ihtimalle tekrar takılmamak üzere- çekildi.

Facebook’tan Hiç Şaşırtmayan Haber

New York Times’da çıkan ve kimseyi şok etmeyen haberde, sosyal medya devinin gözünü bu sefer de Clubhouse’a diktiği belirtildi. Yine bu gidişle her yazımızda en azından bir kere bahsedeceğimiz Mark Zuckerberg’in Clubhouse’a katılıp VR üzerine bir konuşma yapmasından birkaç gün sonra çıkan, kaynak olarak ismi verilmeyen iki kişinin gösterildiği haberde, şirketin bir Clubhouse kopyası üzerinde çalıştığından bahsedilse de, aşırı detaya girilmedi.

Twitter’dan Pek Şaşırtmayan Haber

Twitter, aralık ayında, Clubhouse’a rakip olarak geliştirdiği ve Spaces ismini verdiği uygulamasının beta test sürecini başlattı. Henüz yalnızca iOS’te mevcut olan -tabii ki!- Spaces ve Facebook’un beklenen uygulaması da piyasadaki yerini aldığında neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Güvenlik Sıkıntıları?

Birden fazla kaynakta çıkan haberlere göre, Clubhouse önemli güvenlik açıklarına sahip. Örneğin, görünüşe göre uygulama üyelerinin telefon rehberine erişim aldıktan sonra, kişi listelerindeki Clubhouse üyesi olmayan kişiler için de bir profil oluşturuyor ve sizi onları davet etmeye teşvik ediyor. Bir diğer deyişle, Clubhouse üyesi olmak gibi bir niyetiniz yoksa bile uygulama en azından bir arkadaşınız aracılığıyla sizin isminize ve telefon numaranıza sahip oluyor. Ses kaydı da güvenlik endişesi yaratan bir diğer konu. Clubhouse, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ses kayıtlarını yalnızca araştırılması gereken olaylar olması ihtimaline karşı aldıklarını, geçici olarak alınan kayıtların inceleme talep edilen durumlarda incelemeden sonra, inceleme talebi olmadığında ise oda oturumu sonlandırıldığında silindiğini belirtti.

Ünlüler, rakip kopyaları, tartışma yaratan konular, yasaklanma ve güvenlik açıkları… Clubhouse, ilk yaşını doldururken dijital bir fenomen olmak için gereken her şeye sahip. İlerleyen zamanlarda, özellikle de bir ihtimal pandemi süreci biter de her şey “normale” dönerse uygulamanın ne noktalara geleceğini izleyip göreceğiz.


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page