top of page

Legacy Contact: Cebimizdeki Vasiyetimiz

Ecem Nil Günaydın


iOS 15.2 kullanıcılarına vasiyetname hakkı mı sunuyor? Böyle bir şey sizce mümkün mü?

Geçtiğimiz günlerde iOS 15.2 sürümünü çıkarttı. Bu sürüm ile birlikte Uygulama Gizlilik Raporu’nu ve Dijital Miras programını kullanıcıların kullanımına sundu.


Legacy Contact özelliği sayesinde vefat eden birinin iPhone'undaki verilere, daha önceden belirlenen kişilerin erişilmesini mümkün hale getirecek. Bu özellik aslında WWDC 2021’ tanıtılmış fakat henüz erişime açılmamıştı. Git gide kullanıcılarına pek çok olanak hakkı tanıyan Apple bu güncellemesi ile bir çığır açtı diyebiliriz. Dilerseniz bir arkadaşınızı dilerseniz ailenizden herhangi birini ya da birilerini verilerinize ortak edebilirsiniz. Tabii öldükten sonra...


Başta bu özellik kulağa biraz korkutucu gelebilir. Daha şimdiden telefonunuz size bilgilerinizi, fotoğraflarınızı ve videolarınızı vasiyet etmeniz için bir hak tanıyor. Yapılan yorumlarda da teknoloji ve yapay zekanın artık önünü alamadığımızı, yenilenen özelliklerin kullanıcıları hayrete düşürdüğünü söylüyor. Kimilerinin olumlu kimilerinin de olumsuz yaklaştığı bu güncellemeye daha yakından bakalım öyleyse.

Legacy Contact Aktifleştirme:

· Ayarlara girin

· En üstte adınıza dokunun

· Şifre ve Güvenlik Seçin

· Dijital Miraşçı (Legacy Contact) dokunun

· Dijital Miraşçı Ekle'yi seçin ve istemleri izleyin...

Peki bu vasiyetin bir de dönüşü var mı? Birkaç adımda bu da mümkün.

· Ayarlara tekrar girin

· En üstte adınıza dokunun

· Şifre ve Güvenlik Seçin

· Eski Kişi (Legacy Contact) dokunun

· Kaldırmak istediğiniz kişiyi seçin

· Kişiyi Kaldır'a dokunun.


Gerekli mi gereksiz mi henüz karar veremediğimiz kısacası iki arada bir derede kaldığımız bu yeni iOS sürümü ile sonunda tanıştık. Dijital çağ ile birlikte normal hayatında dijitale uyarlanması çok garipseyeceğimiz bir şey olmamalı esasında. Günümüzün hatta hayatımızın neredeyse yarısını geçirdiğimiz bu telefonların ve içerisindeki verilerin değeri de önem taşıyor. Öldükten sonra geride bırakacağımız verilerin bir mirasçısı olmalı belki de. Peki sizin vasiyetiniz kim?

202 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page