top of page

Geleceğin Sesini Duymak

Güncelleme tarihi: 28 Eki 2021

Ecem Nil Günaydın


Gelecekte Duyacağımız Sesler Nasıl Olacak?

Çevremizde duyduğumuz sesler, dünyayı kavrayışımızı şekillendiriyor. Bu yüzden diyebiliriz ki geleceğe yön verecek icatların çıkardığı sesleri tasarlamak , geleceğin sesini tasarlamak / açığa çıkarmak demektir. Peki ya bugün duyduğumuz seslerin bir parçası olan telefon ve bilgisayarların çıkardığı sesler nasıl tasarlanmıştı?

Kim bu Jim Reekes?

Amerikalı bir ses tasarımcısı olan Jim, Apple’da çalışmaya başlaması ile gelişti her şey. O dönemde teknolojik aletler yeni yeni hayatımıza girmeye başlamıştı. Yaptığı şey aslında dijital bir ögeyi kasıtlı olarak gerçek dünyadaki karşılığına benzetmek olmuştu. Bu sesler sayesinde insanlar dijital dünyaya yabancılık çekmeden benimsemeye başlamalarını sağlamıştı diyebiliriz.


Ne neden Değişti?

Jim Reeks’in Apple’a girdikten hemen sonra değiştirmek / üzerinde geliştirmek istediği şey bilgisayarların açılış sesi olmuştur. O dönem içerisinde bilgisayarların henüz emekleme çağında olduğunu ve sıklıkla çöktüğünü hatırlamakta fayda var. Bu yüzden Jim kullanıcıları bilgisayarı her açıp kapattığında daha rahatlatıcı bir ses ile karşılaşmalarını istiyordu. Ve böylece Zen Budizmi'nden ilham aldığı , Steve Jobs’da onayıyla bugünkü halini aldı. Bu ses bilgisayarlardan yıllar sonra telif hakkını almış sayılı seslerden biri haline gelmiş ama ne yazık ki Jim bu seslerden payına düşeni alamamış.


Jim Reekes ve Steve Jobs

Tüketicinin Kulağına Hitap Etmek...

Sanmayalım ki bu ses tasarım işleri bunlar ile sınırlı kaldı. Bunun en ilginç örneklerinden biri de bir grup katılımcı ile sprey kutular arasında gerçekleşen deney olmuştur. Sprey kutulardan çıkan sesler katılımcılara sırayla kulaklık ile dinletilmiş ve çıkan sesleri analiz etmelerini istemişlerdir. Maskülen mi, feminen mi, yumuşak mı sert mi gibi sorular yöneltmiştir. Ve elde edilen veriler sayesinde katılımcıların ses tercih profilleri çıkarılmıştır. Deney sonunda ise tüketicilerin duymaktan en keyif aldığı ses belirlenmiştir.


Belki de sadece dijitalde değil birçok alanda duyduğumuz sesin tasarımını farkında olmadan biz tasarlıyoruz...


190 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page