top of page

Aslında Hepimiz Şişman Mıyız? Dijital Obezite

Ecem Nil GÜNAYDIN


Her öğün bir platform tüketmek…

Dijital obezite elimizdeki cep telefonu, tablet gibi cihazlar üzerinden tıpkı aşırı yemek yemek gibi aşırı dijital tüketim yapmak demek. Yemek yemeği nasıl durduramıyorsak hayatımıza giren dijital etkiyi de aynı oranda durduramıyor ve onun yönergesinde dönmeye başlıyoruz.

Biliyoruz ki normal obeziteye kıyasla dijital obezitenin fark edilmesi biraz daha güç bir durum. Ne yazık ki dijital dünyalarımızda sürekli yanımızda taşıdığımız bir ayna yok. Özellikle salgın döneminde dijital içeriğin kazandığı ivme ile tüm kuşakları etki çemberine dahil etti. Bununla birlikte dijital doğmayanlarında aynı şekilde dijitalleşmeye başladığını söylemek kaçınılmaz bir hale geldi. Gelin bu alışkanlığın bünyemize kazandırdığı etkilere bakalım.


Can Sıkıntısına İzin Yok!

We Are Social Turkey’ in 2021 yılındaki dijital karnesi yayınlanmıştı. Ortalama bir insanın günde 7 ila 8 saat uyuduğunu düşünürsek, bu şu anda uyanık hayatımızın yaklaşık %42'sini çevrimiçi geçirdiğimizi ve neredeyse uyuduğumuz kadar internet kullandığımız anlamına geliyor.


Çağın Yeni Modası : Dijital Hastalıklar

Hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan bu sanal evrenin getirdiği hastalıklara göz atalım birazda.

Her şeyden elinizi ayağınızı çekip dört duvarınızın arasında bir sosyal dünya inşa ettiğinizi düşünün. Ve neredeyse günlerce hatta haftalarca orada kaldığınızı. Modern bir depresyon olarak ele alabiliriz bu durumu. Bu hastalığın adı Hikikomori. Japonya’da bu hastalığın etkisinde yaklaşık olarak 300 bin kişi bulunmakta. Bu hastalıktan bahsetmişken bir film önerisi de iliştirelim şuraya.


Bir diğer naçizane hastalığımızın ismi de Ego Sörfü. Bunu kısaca sürekli kendi ismimizi aratmak olarak tanımlayabiliriz. Hakkımızda neler yazılmış, ne kadar anılmış, ne kadar like almış gibi birçok şeye bakıp mutlu olma halidir. Lakin bu günümüzde artık normalize edilmekte. Dijital çağda her vatandaşın sanatçı egosu oluşmaya başladı bile.

Son olarak değinmek istediğim diğer hastalıkta Selfitis. Bunu sosyal medyada hemen hemen birçok kişide görmek mümkün. The Daily Telegraph gazetesinin bir haberine göre 'Selfitis' terimi, takıntılı bir şekilde selfie çekenler için kullanılıyor.


Dijital Obezite Hakkında Podcast Önerileri




Çağımızın ve insanlığın en büyük hastalığı artık dijital obezite. Hepimiz sürekli bir şeyler tüketiyor ve doymuyoruz. Her tüketim yeni bir ihtiyacın kapılarını aralıyor. Belki tamamen kopmak mümkün olmasa bile dijital detoks vb. yöntemlerle bu alışkanlığı aza indirgemekte yarar var.


424 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page